Rovaniemi pyytää asukkailta havaintoja ilmastonmuutoksen vaikutuksista

Julkaistu 28.6.2024 8:05

Havaintoja voi lähettää osoitteessa rovaniemi.fi/ilmastoloki. Havainnot antavat tärkeää tietoa, kun pyrimme sopeutumaan muuttuvaan ilmastoon. Loki on auki vähintään kesään 2025 saakka.

Kaupunki pyytää asukkailta havaintoja ilmastonmuutoksen vaikutuksille alttiista paikoista Rovaniemellä. Käytännössä asukkaat voivat kirjata ilmastolokiin havaintoja esimerkiksi poikkeavista lämpötiloista, kuivuudesta tai muutoksista arkiympäristössään.
Lisäksi havaintoja halutaan paikoista, jotka voivat suojata ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Tällaisia ovat esimerkiksi paikat, jotka tuovat varjoa, viilentävät tai hillitsevät tulvia.  

 

Havainnot tärkeässä roolissa ilmastonmuutokseen sopeutumisessa 

Tiedon avulla kaupunki tunnistaa ilmastonmuutoksen vaikutuksille herkkiä paikkoja. Siellä missä vaikutukset aiheuttavat haasteita jo nyt, tulevat ne todennäköisesti voimistumaan ilmastonmuutoksen edetessä. Ilmoitetut havainnot julkaistaan avoimelle karttapohjalle, jossa kuka tahansa voi tarkastella myös muiden tekemiä havaintoja.

 

- Kaikki havainnot ovat arvokkaita. Paikallistiedolla on tärkeä rooli, kun suunnittelemme toimenpiteitä, joilla varaudumme ja sopeudumme ilmastonmuutokseen, kuvaa Vilma Ylilauri, joka työskentelee projektipäällikkönä Rovaniemen kaupungin Ilmastoturvallinen Rovaniemi -hankkeessa.  

 

Rovaniemi varautuu ilmastonmuutokseen


Ilmastonmuutokseen varautumista ja sopeutumista edistetään huhtikuussa käynnistyneen kaupungin Ilmastoturvallinen Rovaniemi -hankkeen avulla. Hankkeen rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR).


Hankkeen avulla ilmastonmuutoksen vaikutukset tuodaan osaksi maankäytön suunnittelua Rovaniemellä. Tätä varten Rovaniemelle tehdään ilmastoselvitys, jota hyödynnetään myös osana strategisen yleiskaavan laadintaa


Lisätiedot

Ilmastoturvallinen Rovaniemi -hankkeen projektipäällikkö Vilma Ylilauri, p. 0406309726 vilma.ylilauri@rovaniemi.fi 

Linkki ilmastolokiin: rovaniemi.fi/ilmastoloki