Rovaniemi-tatuoinnit kertovat kotiseuturakkaudesta – Jätkänkynttilä on yleisin tatuoinnin aihe

Julkaistu 5.9.2022 12:54

Rovaniemi etsintäkuulutti kesän alussa Rovaniemi-aiheisia tatuointeja. Peräti 30 ihmistä lähetti kaupungille kuvan omasta tatuoinnistaan. Moni kertoi ottaneensa Rovaniemi-tatuoinnin ennen kaupungista poismuuttamista tai koti-ikävissään muuton jälkeen.

rovaniemimaha1920.jpg
Pyry Orava, Rovaniemi: "Halusin ottaa matkamuistoksi Rovaniemeltä jotain muuta kuin poronsarvet ja kuksan, ja onhan se nyt paljon hienompi ko että siinä lukis Kemi tai Kittilä." Kuva: Finn Bartu. Tatuoinnin tekijä: Jari Partanen.

Rovaniemen kaupunki sai 30 kuvaa erilaisista Rovaniemi-tatuoinneista sen jälkeen, kun kaupunki pyysi kuvia nähtäväksi kesäkuussa. Rovaniemi-tatuoinnilla tarkoitettiin mitä tahansa ihoon tatuoitua Rovaniemeen liittyvää kuvaa tai tekstiä. 

Kaupunki etsi tatuointeja tällä viikolla 9–11.9.2022 vietettäviä Kotiseutupäiviä silmällä pitäen. Tempauksella halutaan nostaa esiin eri-ikäisten ihmisten suhdetta kotiseutuun ja kiinnittää huomiota kotiseuturakkauden eri muotoihin. 

Moni kertoi ottaneensa Rovaniemi-tatuoinnin ennen Rovaniemeltä muuttamista tai koti-ikävissään muuton jälkeen. Näin sanoi esimerkiksi Kokkolassa asuva Hanna Sinisalo, joka tatuoi käsivarteensa Rovaniemi rakastaa -tekstin: "Olen kotoisin Rovaniemeltä ja siellä asuessani kävin usein kävelyllä Arktisessa puutarhassa. Kun kävelen Lainaanrannasta puutarhaan, alikulkutunnelin seinässä on teksti 'Rovaniemi rakastaa sinua'. Minusta teksti kuvastaa hyvin Rovaniemeä. Rovaniemi on kaupunki, jossa jokainen voi tuntea olevansa kotona ja jossa jokaiselle on paikkansa. Otin tatuoinnin, koska halusin muiston kotikaupungistani ennen muuttoa Kokkolaan."

Alla on kuvia joistakin Rovaniemi-tatuoinneista ja kunkin tatuoinnin omistajan lyhyt kertomus siitä, miten päätyi ottamaan tatuoinnin. (Tiedote jatkuu kuvien jälkeen.) 

siltatatska.jpg Mervi Mansikkaviita, Espoo: "Olen muuttanut kahdeksan vuotta sitten Espooseen ja ikävä on aina omaa kotikaupunkia. Rollo aina sydämessä ja nyt myös iholla. Halusin jonkun Rovaniemeen ja pohjoiseen liittyvän tatuoinnin, ja Jätkänkynttilä on Rovaniemen symboli, joten valitsin sen." Kuva: Outi Lohela. Tatuoinnin tekijä: Paula Vapola / Vapola Ink. 


Tatuointi_Jätkänkynttilä2.jpg

Rovaniemeläinen Antti Suutari-Jääskö tatuoi pohkeeseensa itselleen keskeisimpiä ja tärkeimpiä Rovaniemen maamerkkejä: Jätkänkynttilä, punainen pistetalo, keskipisteen kulma ja Suosiola. "Koko komeus on kasattu vaakunamaiseksi ja tuttuja elementtejä on käytetty erään entisen maalaiskunnan ja nykyisen kaupungin vaakunasta. Halusin tatuoinnin kotikaupaikastani omalla vivahteella ja tässä sitä nyt ollaan. Koskaan ei ole hävettänyt myöntää olevansa Rovaniemeltä, ainakaan vielä." Kuva: Meri Väyrynen, tatuoinnin tekijä on paikallinen.


Tatuointi_Jätkänkynttilä3.jpg

Janita Vierelä, Tampere: "Tatuoinnissani Jätkänkynttilän silta kuvastaa kaupungin yhtymistä joen molemmille puolille ja heijastus veden pinnassa kuvaa nykyistä kotikaupunkiani Tamperetta. Otin tatuoinnin kunnianosoituksena juurilleni ja lähtökohdille, joista olen ponnistanut tänne, missä nyt olen. Kotiseuturakkaus pysyy vahvana sydämessäni, vaikka viimeiset 10 vuotta olenkin asunut Tampereella. Sie voit lähteä Rovaniemeltä, mutta Rovaniemi ei lähde ikinä sinusta." Kuva: Janita Vierelä. 


poikaisä1920.jpg
Antti Koivula, Rovaniemi: "Poikani kysyi aikoinaan, että otettaisko iskä meitä yhdistävät tatuoinnit? Ilman muuta! Aihe oli helppo päättää, kun molemmat tykätään Lordista todella paljon!" Tatuoinnin tekijä: Ville Kantola. 

 

Nellan_tatuointi kopio.jpg

Rovaniemeläisen Nella Sepänheimon tatuoinnissa lukee "Elämäni Onni" Rovaniemen kaupungin symbolikirjoituksella. "Minulla on poika nimeltä Onni, ja kun aikoinaan mietimme hänelle nimeä, mieheni ehdotti nimeksi Onnia ja perusteli sen siten, että tuo poika on hänen elämänsä Onni." 

 

jätkänkynttilä1920 (1).jpg

Alina Levander, Rovaniemi: “Olen ikuistanut käsivarteeni itselleni tärkeät ja merkitykselliset paikat: Jätkänkynttilä yhdessä Saanan ja Turun Tuomiokirkon kanssa. Olen etsinyt omaa paikkaa pitkään ja etelä ei ole ikinä tuntunut kodilta. Isäni puolen suku on Lapista lähtöisin ja tänne oli aina kaipuu – Rovaniemi tuntui todella lyhyessä ajassa kodilta, paikalta, josta ei ole ollut kiire jatkaa matkaa, vaikka normaalisti en ole osannut asettua tai tuntenut kuuluvani minnekään.” Kuva: Alina Levander, tatuoinnin tekijä: Reetta Kallio / Kiertotietattoo.

 

Vili1920.jpg

Tuomo Pieskä, Vantaa: "Jätkänkynttilän silta on meidän perheelle merkityksellinen.
Tapasin vaimoni sillan kupeessa, vaikka molemmat asuttiin jo etelässä. Naimisiin
mentiin kahden vuoden tuntemisen jälkeen ja otimme myös hääkuvat silta taustalla.
Meille syntyi poika kohta nelisen vuotta sitten, niin kävimme samoissa maisemissa
ottamassa vaimosta raskauskuvat. Pojan nimeksi tuli Vili." Kuva: Hanna-Riika Pieskä,
tatuoinnin teki Emma Sikanen art. 

 

selkäpysty1920.jpg
Ilkka Heino, Joensuu: "Olen muuttanut pois Rovaniemeltä vuonna 1998, ja aina on 
 kaipuu ja ikävä Rovaniemelle ja Lappiin. Niinpä tatuoin Jätkänkynttilän sillan, ja
näin minussa kulkee 
mukana aina pala Rovaniemeä." Kuva: Päivi Kölhi. Tatuoinnin
tekijä: Heikki Kärnä / Hexed Ink.

  

Jätkänkynttilä yhdistyy usein muuhun Lappi-aiheiseen kuvastoon


Kaupungin saamien yhteydenottojen perusteella ylivoimaisesti yleisin Rovaniemi-tatuoinneissa esiintyvä teema on Jätkänkynttilän silta. Se näkyi 13:ssa tatuoinnissa. Joissakin tatuoinneissa oli pelkkä Jätkänkynttilä, toisissa se yhdistyi muihin Rovaniemen maamerkkeihin tai yleisemmin Lappi-aiheiseen kuvastoon: poroihin, revontuliin, tuntureihin, metsään, hillankukkiin ja niin edelleen. Joissain tatuoinneissa silta esiintyi yhdessä jonkun toisen paikkakunnan maamerkin, esimerkiksi Saana-tunturin ja Turun tuomiokirkon tai Lontoon kuuluisimpien maamerkkien kanssa. 

Lordi-aiheisista tatuoinneista kaupunki sai kolme kuvaa. Muita aiheita olivat muun muassa erilaiset tekstit (“Rovaniemi”, “Rovaniemi rakastaa sinua”) ja paikalliset logot, Poronsarvikaava, poronsarvi yhdistettynä oman asuinalueen postinumeroon, Napapiirin koordinaatit, 016-rapporukan logo ja niin edelleen.

Noin puolet tatuointikuvan lähettäneistä asui Rovaniemellä, puolet muualla Suomessa ja pari ulkomailla. 
 
Kaupunki ei ota kantaa siihen, kannattaako tatuointeja ylipäätään ottaa. Tarkoitus on ainoastaan dokumentoida jo aiemmin otettuja tatuointeja. Tietoa tatuointien mahdollisista terveysvaikutuksista saa esimerkiksi Terveyskirjastosta. 

 

 Rovaniemi isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä Rovaniemi-viikon yhteydessä perjantaista sunnuntaihin 9.—11. syyskuuta.  Tutustu tapahtuman tarjontaan verkossa: www.rovaniemi.fi/kotiseutupaivat

Tutustu kaikkiin Valtakunnallisten kotiseutupäivien retkiin: https://www.rovaniemi.fi/Ajankohtaista/Kotiseutupaivat/Retket-ja-kavelykierrokset


Osta ja varaa paikkasi retkille: https://www.lyyti.fi/reg/kotiseutupaivat_2022_retket

Jaa sivu