Rovaniemi vahvistaa asemaansa arktisissa verkostoissa: kaupunginjohtaja keskusteli Alaskassa arktisesta politiikasta

Julkaistu 17.4.2024 16:40

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio korosti arktisen alueen konferenssissa Alaskassa Rovaniemen aktiivista roolia arktisissa verkostoissa.

UK_Arctic Encounters.JPG
Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio (keskellä) osallistui konferenssissa paneelikeskusteluun, jonka teemana oli pohjoinen johtajuus. Kuvassa myös Patti Bruns, Arctic Mayors' Forum -verkoston pääsihteeri ja Fairbanksin pormestari David Pruhs. Näytöllä etänä osallistunut, konferenssia isännöineen Anchoragen pormestari Dave Bronson.

Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio ja Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala osallistuivat viime viikolla Arctic Encounter -konferenssiin Alaskassa. Arctic Encounter on Yhdysvaltojen suurin arktisen politiikan foorumi, joka kokoaa yhteen alan huippuasiantuntijat ja päättäjät keskustelemaan alueen politiikasta, innovaatioista, sosiaalisista kysymyksistä ja turvallisuudesta.

Kaupunginjohtaja Vainio korosti paneelikeskustelussa pohjoisen johtajuutta ja Rovaniemen roolia arktisen kehityksen eturintamassa. Hän painotti erityisesti pohjoisten alueiden turvallisuuskysymyksiä, logistisia ratkaisuja sekä taloudellisia ja energiaan liittyviä kysymyksiä. 

“Odotamme, että Pohjoismaiden välinen yhteistyö vahvistuu entisestään erityisesti Lapissa, joka jakaa yhteisen rajan Ruotsin ja Norjan kanssa. Vastauksena muuttuneeseen turvallisuustilanteeseen suunnittelemme yhdessä muun muassa tie- ja rautatieyhteyksiä. Tämä on keskeistä huoltovarmuuden varmistamiseksi”, Vainio sanoi paneelikeskustelussa. 

Kaupunginjohtaja Vainio korosti myös Naton merkitystä tulevaisuuden kehityksessä arktisilla alueilla – esimerkiksi Rovaniemellä.

 “Kaikki Pohjoismaat ovat nyt Naton jäseniä. Suomen Nato-jäsenyys vaikuttaa merkittävästi Rovaniemen asemaan. Lapin lennoston päätukikohta ja Länsi-Euroopan suurin ampuma- ja harjoitusalue sijaitsevat Rovaniemellä. Suomen ensimmäiset F35-hävittäjät sijoitetaan Lapin lennostoon. Alueen infrastruktuurin uudistaminen on alkanut noin 150 miljoonan euron investoinnilla.”

 Vainio näkee arktisen alueen matkailupotentiaalin vahvana. Kestävä matkailu kuuluu keskeisesti Rovaniemen suunnitelmiin. 

 “Arktiset alueet voisivat lisätä yhteistyötään esimerkiksi matkailussa. Matkailua tulisi markkinoida ympärivuotisena ja sen vastuullisuutta tulee vahvistaa.”

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainio toivotti Norfolkin komentajan Doug Perryn tervetulleeksi vierailemaan Rovaniemellä. 

Vice Admiral Doug Perry_UK_Alaska.jpg


Kansainvälisiä keskusteluareenoja arktisille teemoille

Rovaniemellä joka toinen vuosi järjestettävä Arctic Spirit -konferenssi on vuorossa jälleen vuonna 2025. Viime vuonna 10-vuotisjuhlaansa viettänyt Arctic Spirit on Suomen merkittävin arktinen tapahtuma. Rovaniemen kaupungin ja Lapin yliopiston Arktisen keskuksen konferenssisarja kokoaa päättäjiä, tutkijoita ja muita sidosryhmiä arktisten asioiden äärelle Rovaniemelle. 

Arctic Mayors’ Forum -verkostoon puolestaan kuuluu 18 arktisen alueen kaupunkia ja kuntaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Grönlannista, Kanadasta ja Yhdysvalloista. Suomesta mukana ovat Rovaniemen lisäksi Kemi, Oulu, Salla ja Tornio. Verkoston tarkoitus on saada paikallishallintojen ääni kuuluviin arktisessa politiikassa. 

"Arktisen alueen merkitys ja monimuotoisuus asettavat haasteita alueen kuntien hallinnolle. Kuntien johtajien on ymmärrettävä päätösten vaikutukset asukkaiden arkeen niin kansainvälisellä, kansallisella, alueellisella kuin kunnallisellakin tasolla. Arctic Mayors’ Forum on yksi tapa vahvistaa yhteistyötä arktisen alueen kuntapäättäjien välillä", Vainio sanoo. 

Muita keskeisiä arktisen alueen foorumeita ovat Islannin Reykjavikissa järjestettävä Arctic Circle ja Norjan Tromssan Arctic Frontiers, jotka tuovat yhteen arktisen alueen toimijoita ympäri maailmaa. 

Lisätietoja arktisista verkostoista ja konferensseista: