Sanna Marin emännöi itsenäisyysjuhlaa yli 500 lapselle - Rovaniemeltä juhlimaan lähtevät nelosluokkalaiset Venla ja Väinö

Julkaistu 5.12.2022 10:54

Pääministeri Sanna Marin emännöi 7. joulukuuta Suomen lasten itsenäisyyspäivän juhlaa Säätytalossa Helsingissä. Vieraiksi on kutsuttu kaksi 10-vuotiasta lasta jokaisesta Suomen 280 kunnasta. Rovaniemeä juhlassa edustavat Venla Hyytinen ja Väino Vuojärvi Ounasrinteen koululta.

IMG_4560.jpg
Väinö Vuojärvi ja Venla Hyytinen pääsevät jännittävälle matkalle 7. joulukuuta, kun yhteensä 555 lasta eri puolilta Suomea juhlii itsenäisyyttä Sanna Marinin kutsumana.

Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän viikon juhla lapsille on järjestetty aiemmin vuosina 2017–2019, mutta koronatilanteen vuoksi juhla on ollut tauolla. Tänä vuonna tilaisuutta emännöivälle Sanna Marinille juhla on ensimmäinen.

Yhteensä Säätytaloon on saapumassa 555 lasta. Rovaniemen edustajat valittiin Ounasrinteen koulun nelosluokkalaisten joukosta monivaiheisilla arpajaisilla, johon saivat osallistua kaikki halukkaat.

Arpaonni suosi lopulta 4 A-luokan oppilas Venla Hyytistä ja 4 C-luokan Väinö Vuojärveä. Kaksikko tekee jännittävän lentomatkan yhdessä 4 A-luokan luokanopettaja Juhana Sitomaniemen kanssa.

- Me ollaan jo äidin kanssa katsottu vuoden 2018 Linnanjuhlia. Se kättely kyllä vähän jännittää, Venla tunnustaa iloa ja intoa puhkuen.

Linnanjuhlien tärkein kysymys eli vaatetus on neitosella jo valmiina: uusi sininen mekko ja valkoiset kengät, joissa on pieni kukka.

- Äidiltä saan lainaksi korvakorut, hän kertoo.

Myös Väinöllä on lähtövalmiudessa musta juhlapuku, mutta sopivaa kravattia ei ole vielä löytynyt.

- On kyllä tosi kiva lähteä Helsinkiin, hän iloitsee.

Yhdessä Juhana-opettajan kanssa kaksikko lentää Helsinkiin keskiviikkoaamuna. Opettaja saattaa kaksikon Säätytalon ovelle ja tulee juhlan jälkeen vastaan.

- Tämä on varmasti hieno kokemus kaikille juhlavieraaksi pääseville Suomen nelosluokkalaisille. Oli tärkeää, että lähtijät arvottiin eli kaikilla halukkaila oli yhtä lailla mahdollisuus päästä mukaan.

IMG_4564 (1).jpgLuokanopettaja Juhana Sitomaniemi saattaa juhlijat Säätytalon ovelle ja noutaa juhlan loputtua paluulennolle Rovaniemelle. 

Janne Suhonen Valtioneuvoston kanslia.jpg
Säätytalo on itsenäisyyden juhlintaan upea juhlapaikka, jota hallitsee monumentaalinen porrashalli. Kuva Janne Suhonen / Valtioneuvoston kanslia.

Jaa sivu