Etusivu>Ajankohtaista>Satu Friman siivoaa keikkaporukassa kaupungin eri kohteita
Ajankohtaista

Satu Friman siivoaa keikkaporukassa kaupungin eri kohteita

12.2.2019 9:00

Juttusarjassa esitellään kaupungin palveluita työntekijöiden kautta. Tällä kertaa tapaamme siivooja Satu Frimanin, joka pitää puhtaana kaupungin eri kohteita.

Satu Friman 720.jpgSatu Friman siivoaa monia eri kaupungin tiloja.

Jos Satu Friman tekee työnsä huonosti, se kyllä huomataan. Mutta kun työn tekee hyvin, kukaan ei huomaa mitään. 

Rovaniemen kaupungilla siivoojana työskentelevä Friman kuuluu niin sanottuun keikkaporukkaan, jonka siivouskohteet vaihtuvat. Hän voi siivota yhden päivän aikana esimerkiksi toimistoja, kouluja ja Rinteenkulman terveyskeskusta. 

Friman tekee työtä kolmessa eri vuorossa. Työvuoro alkaa Piekkarilla siivouspyyhkeiden pakkaamisella pyykkilaukkuun. Sen jälkeen keikkaporukka lähtee autolla siivottavaan kohteeseen. Paikalla likapyykkilaukku täyttyy käytetyistä siivouspyyhkeistä, ja kun he palaavat takaisin Piekkarille, likapyykit pestään ja puhtaat pyyhkeet pakataan valmiiksi seuraavalle keikalle. 

Päivän aikana siivottavia kohteita voi olla noin kuusi tai seitsemänkin.

Keikkavuorojen lisäksi työhön kuuluvat peruspesuvuorot, joissa siivooja pyyhkii seinät, katot, ikkunat ja lattiat. Lattiat pestään koneella ja tarvittaessa vahataan. Viime aikoina pesuvuorossa on riittänyt paljon tekemistä, sillä kaupungintalon tyhjentyessä ja yksiköiden muuttaessa väistötiloihin peruspesuja tarvitaan enemmän kuin normaalisti. 

Keikkasiivoojien pitääkin osata mukautua monenlaisiin työpäiviin: siivouskohteet vaihtuvat, työaika vaihtelee ja päivän aikana suunnitelmat voivat muuttua nopeastikin. Voi joutua yhtäkkiä tuuraamaan sairauslomalaista tai likavedet voivat yhtäkkiä tulla lattiakaivosta ylös toisella puolella kaupunkia.

Siivoojan työssä on myös iso vastuu, sillä mukana kulkee avaimia ja koodeja hälyttimiin. Myös eri puhdistusaineiden käyttö vaatii asiantuntemusta: pitää tietää annostuksia ja siitä, miten puhdistusaineita käytetään eri pinnoille. Lisäksi pitää tietää pintojen materiaaleista ja siitä, mikä materiaali kestää mitäkin aineita.

Satu Friman kokee onnistuneensa työssään erityisesti silloin, kun hän saa erittäin likaisen tilan peruspesulla puhtaaksi ja hyvännäköiseksi. Myös positiivinen palaute piristää aina päivää. Kiitosta tulee kuitenkin hyvin harvoin ja joskus siivooja koetaan myös rasitteeksi. Friman ei anna tämän häiritä vaan nauttii ammatistaan.

“Tykkään tästä työstä aivan mahdottomasti. Olen aina tykännyt siivota.” 

Myös kotona Friman pitää paikat siistinä, mutta kun on kaksi koiraa ja kissa, niin siivottavaa riittää. 

“Kotona on ollut pakko oppia sietämään myös epäjärjestystä ja karvoja lemmikkien takia. Imuri on kuitenkin jatkuvasti kovassa käytössä”, hän nauraa.

 

_______

Juttusarjassa esitellään Rovaniemen kaupungin palveluja työntekijöiden kautta. Jutut löytyvät Facebookista hashtageilla #roikaupunki #hyvänpalvelunrovaniemi ja #hyväätyötä sekä Lanssista ja Rovaniemi.fi:stä Tullaan tutuiksi -sivulta. 

Jos tiedät henkilön, joka mielestäsi kannattaisi esitellä sarjassa, voit lähettää juttuvinkin kaupungin tiedottajille: eveliina.pylvas@rovaniemi.fi tai katja.aikio@rovaniemi.fi.