Sote-palvelut siirtyivät kunnilta hyvinvointialueille vuodenvaihteessa – muutos ei näy palveluissa

Julkaistu 20.12.2022 10:32

Palvelupaikat pysyvät samoina kuin aiemmin: neuvolat, terveysasemat, hammashoitolat ja muut palvelupaikat jatkavat entisissä osoitteissaan.

Kaksi naislääkäriä.

Vuoden 2023 alussa kuntien ja kuntayhtymien sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelut siirtyivät hyvinvointialueiden järjestettäväksi. Suomeen syntyi vuodenvaihteessa 21 hyvinvointialuetta. Rovaniemen julkisista sote- ja pelastuspalveluista vastaa jatkossa Lapin hyvinvointialue. 

Vaikka muutos on yhteiskunnallisesti merkittävä, se ei ainakaan alkuvaiheessa vaikuta merkittävästi rovaniemeläisten arkeen. 

Asiakkaita palvelevat tutut työntekijät entisissä tehtävissään. Myös yksityisille toimijoille ulkoistetut palvelut toimivat entiseen tapaan. 

Palvelupaikat pysyvät samoina kuin aiemmin: neuvolat, terveysasemat, hammashoitolat ja muut palvelupaikat jatkavat entisissä osoitteissaan. Yksikään Rovaniemen sote- ja pelastuspalvelu ei sulje oviaan vuodenvaihteessa. Myös Lapin keskussairaala Rovaniemellä jatkaa toimintaansa normaalisti.

Tulevina vuosina palveluihin ja palvelupaikkoihin voi tulla muutoksia, mutta niistä tiedotetaan aina erikseen. 

Hyvinvointialue jakaa kaikille lappilaisille alkuvuoden aikana kotiin palveluesitteen, jossa kerrotaan paikkakunnan sote- ja pelastuspalveluista.

Lue myös Lapin hyvinvointialueen tiedote 27.12.2022: Lapin sote- ja pelastuspalvelut siirtyvät hyvinvointialueelle 1.1.2023 – tutut palvelut jatkuvat   

 

Asiakasmaksuja yhdenmukaistetaan – suurin osa maksuista säilyy ennallaan

Hyvinvointialueiden aloituksen myötä Lapin alueen sosiaali- ja terveydenhuollon maksut, palkkiot ja palveluiden myöntämisperusteet yhtenäistyvät koko Lapissa. Lapin hyvinvointialue tiedottaa asiakasmaksujen muutoksista erikseen. Suurimmalla osalla asiakkaita maksut kuitenkin säilyvät ennallaan.

Uudet palvelujen myöntämisperusteet koskevat pääsääntöisesti uusia asiakkuuksia sekä tilanteita, joissa asiakkaan palveluntarvetta täytyy arvioida uudelleen.

Jos sinulla on kysyttävää asiakasmaksuihin tai laskutukseen liittyen, ole yhteydessä oman alueesi asiakasmaksuyksikköön. Asiakasmaksuyksiköt palvelevat 2.1.2023 alkaen arkipäivisin.

Rovaniemeläisiä palvelee kaakkoisen alueen asiakasmaksuyksikkö:
puh. 016 860 1064
kaakkois-lappi.laskut@lapha.fi

Lisätietoa asiakasmaksuista saat Lapin hyvinvointialueen tiedotteesta: Lapin hyvinvointialueen asiakasmaksut ja laskutus 1.1.2023 alkaen

Verkkosivujen sisältöön ja yhteystietoihin muutoksia

Näkyvimmin muutos vaikuttaa Rovaniemen kaupungin verkkosivujen sisältöön. Sosiaali- ja terveyspalveluja koskeva tieto siirtyy vuodenvaihteessa osoitteeseen lapha.fi. 

Lue myös Lapin hyvinvointialueen tiedote 30.12: Uudet lapha.fi-verkkosivut on julkaistu - sivuilla vielä paljon täydennettävää

Siirtymäaikana tiedot löytyvät myös kaupungin sivuilta, mutta tiedot poistuvat kaupungin sivuilta tammikuun toisella viikolla.

Ajantasaisen tiedon Rovaniemen ja koko Lapin sote- ja pelastuspalveluista löydät vuodenvaihteen jälkeen osoitteesta lapha.fi. Myös palvelujen yhteystiedot löydät tästä osoitteesta. 

Osa Rovaniemen sote-palvelujen puhelinnumeroista on jo vaihtunut muutoksen vuoksi 016860-alkuisiksi numeroiksi tai mobiilinumeroiksi. Esimerkiksi Rovaniemen terveysasemille on tullut uusi, yhteinen 016860-alkuinen puhelinnumero. Vanhat numerot kuitenkin toimivat noin puolen vuoden ajan. Voit lukea asiasta lisää aiemmasta tiedotteestamme: Sosiaali- ja terveyspalvelujen numeroissa muutoksia – voit saada soiton uudesta numerosta

Jos tarvitset apua löytääksesi oikean palvelun tai haluat kysyä jotain muuta Lapin sote-uudistuksesta, ota yhteyttä neuvontanumeroon. Rovaniemeläisiä palvelee sosiaalipalvelujen neuvonta numerossa 016 860 2043. Soittoaika on arkisin klo 9–15.

Ikäihmisten asioissa voit soittaa tuttuun tapaan neuvontapiste Nestoriin, puh. 016 860 2044. Soittoaika on arkisin klo 8–15.

Lue myös Lapin hyvinvointialueen tiedote 30.12.2022: Lapin sote-palvelujen neuvonta palvelee tehostetusti vuodenvaihteessa

Myös sote-palvelujen henkilöstön sähköpostit ovat muuttuneet muotoon etunimi.sukunimi@lapha.fi. Vanhat osoitteet kuitenkin toimivat tammikuun 2023 loppuun saakka. Tämän jälkeen sote-työntekijän tavoittaa vain lapha.fi-osoitteesta. Lisätietoa aiemmassa tiedotteessamme: Rovaniemen sote-työntekijältä voi jo tulla sähköpostia lapha.fi-osoitteesta

Terveysaseman voi edelleen valita vuodeksi kerrallaan

Terveyspalvelujen valinnanvapaus pysyy siirtymävaiheessa voimassa. Voit valita terveysasemaksesi minkä tahansa Suomen terveysaseman aina vuodeksi kerrallaan. Kiireelliset ja hoitosuunnitelman mukaiset palvelut saat aina oleskelupaikkakunnaltasi. 

Eri terveyskeskusten potilastietojärjestelmät ja sähköiset asiointikanavat yhtenäistyvät vasta lähivuosina, ja palvelut tulevat asteittain laajemmin ristiin käytettäväksi. 

Tällä hetkellä eri paikkakuntien terveyspalveluissa ei nähdä kaikkia muiden kirjaamia tietoja. Siksi esimerkiksi työssäkäyntipaikkakunnan terveyspalvelujen työntekijät eivät välttämättä vielä näe asiakastietojasi.

Pitääkö etuuksia hakea uudelleen vuodenvaihteessa?

Etuuksia tai palveluja ei tarvitse hakea uudelleen. Jos saat jatkuvia etuuksia tai palveluita nyt, ne jatkuvat automaattisesti ensi vuonnakin. Jos tilanteesi muuttuu, arvioimme palveluntarpeesi uudelleen. 

Jos sinulle on myönnetty palveluseteli, voit sopia palveluntuottajasi kanssa palveluita tuttuun tapaan myös alkuvuoteen 2023. Saamasi palvelu ei katkea vuoden vaihtuessa, vaan jatkuu hoito- ja palvelusuunnitelmasi mukaisesti. Osalle jatkavista asiakkaista tehdään palvelusetelipäätökset takautuvasti kevään aikana. Hyvinvointialue sitoutuu maksamaan palvelusetelien mukaiset korvaukset 1.1.2023 alkaen myös näissä tapauksissa.

Jos olet uusi asiakas ja haluaisit käyttöösi palvelusetelin, ota yhteys oman paikkakuntasi palveluneuvontaan ja -ohjaukseen.

Lisätietoja palvelusetelistä Lapin hyvinvointialueen tiedotteessa: Palvelusetelin käyttöönotto Lapin hyvinvointialueen sosiaalipalveluissa

 

Lapin hyvinvointialue lyhyesti

Lapin hyvinvointialueella työskentelee 1.1.2023 alkaen lähes 8000 sote- ja pelastusalan ammattilaista. Hyvinvointialueen muodostavat:

 • Lapin 21 kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut
 • Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit
 • Kolpeneen palvelukeskus, Oulunkaari Simon palvelujen osalta, Pelkosenniemen-Savukosken kansanterveystyön kuntayhtymä ja
 • Lapin pelastuslaitos ja sopimuspalokuntalaiset

Mitä uudistuksella tavoitellaan?

Valtakunnallinen uudistus tehdään, jotta tulevaisuudessa kaikille hyvinvointialueella asuville voitaisiin turvata yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut. Lisäksi tarkoitus on

 • parantaa palvelujen saatavuutta ja saavutettavuutta
 • kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja
 • turvata ammattitaitoisen työvoiman saanti
 • vastata ikääntymisen ja syntyvyyden laskun
  aiheuttamiin haasteisiin
 • hillitä kustannusten kasvua

Lisätietoa uudistuksen taustoista saat osoitteesta soteuudistus.fi

Lisätietoa Lapin hyvinvointialueesta löydät osoitteesta lapha.fi

Juttua muokattu 30.12.2022 lisäämällä linkki hyvinvointialueen tiedotteeseen sote-palvelujen neuvonnasta (tietoa lisätty myös juttuun) sekä asiakasmaksuyksikön yhteystiedot. Lisäksi lisätty linkki hyvinvointialueen tiedotteeseen uusista verkkosivuista.
Juttua muokattu 28.12.2022 lisäämällä alkuun linkki hyvinvointialueen tiedotteeseen sote-palveluiden siirtymisestä. 
Juttua muokattu 23.12.2022 täydentämällä tietoja palvelusetelistä ja lisäämällä linkki hyvinvointialueen tiedotteeseen asiasta.
Juttua muokattu 21.12.2022 lisäämällä linkki hyvinvointialueen tiedotteeseen asiakasmaksuista.

Jaa sivu