Etusivun uutislista

Sushin Suomeen tuonut Kimmo Jylhä kokkaa nyt Rovaniemellä

Julkaistu 29.10.2020 13:05

Värikkään ja vakuuttavan työhistoriansa aikana muun muassa maailman metropoleissa miljonääreille kokkailleelta Kimmo Jylhältä kysyttiin 20 vuotta sitten Gloria-lehden haastattelussa, missä hän haluaisi vuosien karttuessa loppuelämänsä viettää. Vastaus oli Lappi ja Rovaniemi. Nyt hän on tullut kaupunkiin - toivottavasti jäädäkseen.

Kimmo Jylhä.jpg
Sushimestari Kimmo Jylhä viihtyy Rovaniemellä: “Tarpeeksi maailmaa kierrettyään tajuaa, että yksinkertainen on kaunista. Clifton Karhun sanoin: Every day is a good day!”

- Minulla on vielä perhettä ja töitä Helsingissä, mutta aina kun palaan kivikylästä luonnon keskelle Rovaniemelle hengitys tasaantuu ja turha kiire unohtuu. Oma hyvinvointi on kaiken A ja O, Kimmo maalailee.

“Jylhä- Papa-saniksi” kutsuttu mies käärii japanilaisherkkuja nyt Rovaniemen uuden hypermarketin, Minimanin palvelutiskin takana. Harva paikallinen asiakas kuitenkaan tietää millainen mestaritekijä makeja ja nigirejä on loihtimassa.

Suomen ensimmäinen sushibaari jo vuonna 1999

Koko sushibuumin Suomeen tuonut mies ehtinyt urallaan nähdä ja kokea paljon alkaen New Yorkin vuosista, jolloin kokkasi privaatisti niin Diana Rossille, Madonnalle kuin muillekin maailmanluokan ökymiljonääreille. 

Myös Kimmo Jylhän oma sushi-innostus sai alkunsa New Yorkissa jo 1990-luvun alkupuolelle. Japanissa hän laskee käyneensä vuoden 2000 jälkeen yhteensä 54 kertaa tutustuen ja opiskellen paikallista ruokakulttuuria. Osa matkoista liittyi hänen pestiinsä Finnairin Japanin-lentojen businessluokan ruokatarjoilujen parissa.

- Vuonna 1999 perustin Helsingin Vanhaan kauppahalliin Nori Sushin, joka oli Suomen ensimmäinen sushibaari. Vuonna 2005 avautui toinen ravintolani Raku-Ya. Sen myymisen jälkeen keskityin tekemään konsultointia Suomessa, Islannissa ja cateringin osalta Chicagossa.

Lappilaiset kokkikaverit iso osa viihtymistä

Uusi arki Rovaniemellä sujuu jo hyvin, vaikka puhelu ja työtarjous Minimanin palvelutiskin yrittäjä Kami Abdehilta tuli vasta alkukesästä. Heinäkuun lopulla oli jo osoitekin muutettu.

Vapaa-ajallaan huippukokki on ehtinyt tutustua Rovaniemen tämän hetkiseen ravintolatarjontaan, jota hän pitää erittäin laadukkaana. Taso on hänen mielestään noussut viime vuosina todella paljon.

- On ollut kiva kiertää uusia ravintoloita hyvässä seurassa. Tunnen paljon Rovaniemen ravintolaväkeä. Olin aikoinaan opettamassa Antti Kuhan Kauppayhtiön sushikokkeja ja Tero Mäntykankaan kanssa olemme muun muassa tehneet Porokirjan sekä kokkailleet yhdessä Pallaksella joka kevät isommalla porukalla.

Ravintoloita enemmän Kimmoa vetää puoleensa kuitenkin Lapin upea luonto. Hän nauttii retkeilystä ja viihtyy tuntureissa. Poroerotukset Naruskalla kiehtovat kerta toisensa jälkeen.

- New Yorkin asuntoni kattoterassilla oli silmien edessä edesmenneet kaksoistornit eli oltiin todella maailman sulatusuunin ytimessä. Eli paljon on nähty ja koettu. Olen onnellinen siitä kaikesta, mutta on todella vapauttava fiilis saada tehdä työtä täällä hienojen ihmisten kanssa ja päästä myös vapaa-ajalla nauttimaan Lapin upeasta luonnosta, paikallisesta pyyteettömyydestä, vieraanvaraisuudesta ja stressittömästä ilmapiiristä. Upeaa olla Rovaniemellä!

mainos jylhä.jpg

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia