THL lievensi lapsia koskevaa koronatestausohjetta – lievissä oireissa ei tarvitse mennä testiin

Julkaistu 9.9.2020 11:00

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

Koronanäytteen ottaminen naishenkilöltä

Päiväkoti- ja kouluikäisiä lapsia ei enää tarvitse viedä koronavirustestiin kaikissa flunssaoireissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti lapsia koskevaa ohjeistusta tiistaina 25.8.2020.

Epidemiatilanne Rovaniemellä on rauhallinen. Tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Reponen arvioi, ettei THL:n uuden ohjeen noudattaminen merkittävästi lisää koronaviruksen leviämisen riskiä. Kaupunki kehottaa kuntalaisia noudattamaan uutta ohjeistusta. 

THL:n ohjeessa viitataan matkailuun. Rovaniemellä tämän tulkitaan tarkoittavan kaikkia ulkomaita.  

Ohjeessa todetaan: 

Jos oireilu on hyvin lievää, eikä lapsi tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vuorokauden aikana, oireita voi seurata kotona ilman testaamista. Oireisena lapsi ei kuitenkaan voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. 

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen, kunhan hänen yleistilansa on muuten normaali eikä infektio-oireita ole. 

Jos oireet seurannassa kokonaan väistyvät, ei testiin tarvitse mennä, vaan kouluun tai varhaiskasvatukseen voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos testitulos on negatiivinen, lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Jos testi otetaan, mutta tuloksen saaminen viivästyy, voi kouluun tai varhaiskasvatukseen palata yhden oireettoman päivän jälkeen, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle eikä perheestä kukaan ole matkaillut edeltävän 14 vrk:n aikana.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riittää yksi negatiivinen koronatestitulos. Kaikkia perheen lapsia ei ole tarpeen testata.

Jos lapsen hengitystieoireet pitkittyvät, häntä ei tarvitse testata toistuvasti, kunhan oirekuva pysyy samanlaisena.

 

 

 

  

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä palveluita

Aiheeseen liittyviä uutisia