THL täsmensi lasten testausohjeita – kouluikäinen vietävä koronatestiin kaikissa flunssaoireissa

Julkaistu 14.9.2020 13:38

Aikaisemmin THL suositteli, että lieväoireista kouluikäistä lasta voi tarkkailla kotona eikä koronavirustesti ole heti välttämätön.

Uutiskuva14092020.jpg

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) täsmensi lapsia koskevaa koronatestausohjetta 11.9.2020. Rovaniemen kaupunki muuttaa lasten testaamisen ohjetta THL:n tarkennuksen mukaiseksi.

Ohjeen mukaan kouluikäinen lapsi tai nuori tulee viedä koronatestiin, jos hänellä on lieviäkin koronavirusinfektioon sopivia oireita. Käytännössä tällä tarkoitetaan lieviäkin flunssaoireita. 

Alle kouluikäisen lapsen lieviä oireita voi seurata kotona pari päivää ilman testaamista. Lapsen oireet ovat lieviä, jos hän on virkeä ja jaksaa leikkiä, vaikka hänellä olisikin nuhaa, yskää ja kuumetta.

Aikaisemmin THL suositteli, että myös lieväoireista kouluikäistä lasta voi tarkkailla kotona eikä koronavirustesti ole heti välttämätön, jos lapsi ei tiettävästi ole altistunut varmistetulle koronavirustartunnalle tai kukaan perheestä ei ole ollut matkoilla.

Täsmennyksen taustalla on se, että kouluikäiset sairastavat vähemmän kuin pienemmät lapset, ja koronavirusinfektion todennäköisyys on heillä suurempi.     

Lisätietoa: THL:n ohjeet lasten testauksesta 

 

Lasten ja perheiden testauspiste Piekkarilla – testiajan voi varata verkossa


Rovaniemellä lasten ja perheiden näytteenotto palvelee Pienteollisuustalolla (Piekkari) osoitteessa Pohjolankatu 2B. Sisäänkäynti tapahtuu rautatieaseman puolelta. Piekkarin testauspiste on avoinna  ma–to 8-15.15 ja pe 8-13.45. 

Testiaikoja voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta (linkki ajanvaraukseen tämän jutun alapuolella). 

Myös Pulkamontien testauspiste palvelee kuntalaisia. Jos kuntalainen ei saa varattua aikaa koronatestiin kaupungin sähköisen ajanvarauksen kautta tai terveysasemien puhelinpalvelun kautta, testissä voi käydä maksutta myös Terveystalolla (varaa aika Terveystalon verkkosivuilta) tai Mehiläisen drive in -testauspisteessä Sairaalakadulla. Kaupungin henkilökunta testataan Lappican toimesta ajanvarauksella osoitteessa Rovakatu 10 (käynti talon takaa Ukkoherrantien puolelta).

Lisätietoa testauksesta ja kaupungin koronaohjeista osoitteessa rovaniemi.fi/koronavirus.

 

Jos Koronavilkku ilmoittaa altistumisesta, ota yhteys terveysasemaan


Rovaniemen kaupunki on suositellut kuntalaisia lataamaan ja ottamaan käyttöön Koronavilkku-sovelluksen, jonka avulla käyttäjä saa tiedon mahdollisesta altistumisesta koronavirukselle. 

Jos sovellus ilmoittaa mahdollisesta altistumisesta, kuntalaisen tulee seuraavana arkena ottaa yhteyttä omaan terveysasemaan, jossa terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi altistumisen todennäköisyyden. 

Mikäli altistuminen vaikuttaa todennäköiseltä, henkilö määrätään karanteeniin. Jos altistumista pidetään epätodennäköisenä, ei määrätä karanteenia, mutta suositellaan noudattamaan turvaväli- ja hygieniaohjeita, välttämään laajempia sosiaalisia kontakteja ja hakeutumaan heti näytteenottoon, jos ilmenee oireita.

Jaa sivu