Toisen asteen opiskelijat kirjastopolun piiriin – kirjaston hankkeessa parannetaan nuorten aikuisten tiedonhakutaitoja

Julkaistu 18.9.2023 9:00

Rovaniemen kaupunginkirjastossa alkoi loppukesästä hanke, jonka tavoitteena on parantaa nuorten aikuisten tiedonhakutaitoja ja kykyä arvioida tietolähteitä. Toisen asteen opiskelijat tuodaan Rovaniemen kirjastopolun piiriin hankkeessa suunniteltavan kirjastokompassin avulla. Kirjastopolku tutustuttaa kirjaston palveluihin, tiedonhakuun ja aineistoihin.

Tutkimusten mukaan nuorten lukutaito on heikentynyt, ja samaan aikaan virheellisen tai valheellisen ja harhaanjohtavan tiedon määrä on lisääntynyt. On elintärkeää, että nuoret opiskelijat oppivat tunnistamaan ja löytämään luotettavaa tietoa. Toisen asteen kirjastoyhteys -hankkeessa lukutaidon ja medialukutaidon edistämisen kohteeksi otetaankin lukioiden ja ammattikoulujen ensimmäisen vuoden opiskelijat.

-Tällä hetkellä kirjastopolulla ovat peruskoululaiset. Hankkeessa pyrimme saamaan myös toisen asteen oppilaitokset mukaan. Olemme luomassa kirjastokompassia, jonka avulla teemme kirjaston palveluja tutuksi nuorille aikuisille, opastamme heitä tiedonhaussa ja annamme lukuvinkkejä, kertoo hankekoordinaattori Sylvia Veini.

Yleisten kirjastojen palvelut ja aineistot täydentävät hyvin oppilaitosten ja niiden kirjastojen valikoimaa. Koulutuksesta riippumatta luotettavan tiedon löytäminen ja tunnistaminen on tärkeää nuorille opiskelijoille nykyisessä informaatiovirrassa. Kirjastoissa tarjotaan asiantuntijoiden valitsemaa aineistoa, ja sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti. On tärkeää, että opiskelijan yhteys yleiseen kirjastoon säilyy paitsi opintojen aikana myös niiden jälkeen, kun on siirrytty työelämään.

-Kirjasto tarjoaa monipuolisesti hyvin valikoitua tieto- ja kaunokirjallisuutta, lehtiä ja muuta aineistoa viihdettä unohtamatta. Lisäksi kirjastokortilla saa pääsyn e-aineistoihin eri puolilta maailmaa, eikä ainoastaan luettaviin, vaan myös äänikirjoihin ja kuunneltaviin aikakauslehtiin, ja kaikki maksuttomasti, Veini sanoo.

Toisen asteen kirjastoyhteys -hanke (1.8.2023–30.4.2024) on Lapin aluehallintoviraston rahoittama.

Hankekoordinaattori Sylvia Veinin tavoittaa parhaiten sähköpostitse, sylvia.veini(a)rovaniemi.fi.