Tutustu viiteen työntekijään, jotka huolehtivat rovaniemeläisistä joulunajan pyhinä

Julkaistu 14.12.2020 13:16

Suomi hiljentyy jälleen joulun viettoon, mutta läheskään kaikki eivät nauti vapaista joulunpyhinäkään. Moni Rovaniemen kaupungin ja konserniyhtiöiden työntekijä on töissä varmistamassa muille turvaa, hyvinvointia ja hoitoa. Jouluna tehtävä työ on arvokasta - on siis aika kiittää ja muistaa tämän joulun työn sankareita!

Aatto 1.jpg
Yli 30 vuotta päiväkodeissa työskennellyt Eija Laurila hoitaa ilolla aattona rovaniemeläislapsia, joiden vanhemmat ovat töissä. Aaton työvuorossa erityistä tunnelmaa!

Jouluaaton 2020 ahertajat

Nimi
Ammatti
Työpaikka

1. Joulun 2020 työvuorosi ja -tehtäväsi
2. Oletko aiemmin ollut jouluaattona töissä? Miten kuvailisit aattotunnelmia töissä, kun muut juhlivat?
3. Miten jouluaaton tunnelma luodaan työpaikallesi? Millaisilla tavoilla asiakkaita huomioidaan?

Eija Laurila
Lastenhoitaja
Käpymetsän vuoropäiväkoti

1. Olen jouluaaton aamuvuorossa eli klo 8-16. Yöhoitoon ei ole vielä ilmoittautunut yhtään lasta. Muutenkin luvassa on melko rauhallinen työvuoro, sillä matkailijapulan vuoksi ei ole tulossa matkailuoppaiden lapsia aiempien vuosien tapaan. Jouluaatto on aina erilainen päivä meille hoitajille ja lapsille. Päivä on sellaista vapaata yhdessäoloa, mahdollisimman miellyttävää ja rentoa.
2. Yli 30-vuotisen hoitajaurani aikana olen ollut töissä joulunpyhiä ja vielä useammin vastaanottanut uusia vuosia päiväkodilla. Joulun tunnelma on aivan erityinen, täynnä jännitystä, kun lapset odottavat malttamattomina iltaa ja joulupukkia. Meidän hoitajien tehtävä on luoda päivästä mahdollisimman rento. Fiiliksen mukaan tehdään asioita, joista lapset erityisesti pitävät.
3. Päiväkoti on koristeltu jouluisaksi ja asusteena on totta kai tonttulakit. Vime jouluaattona leivoimme yhdessä lasten kanssa pipareita tuoksua tuomaan. Joululaulut soivat ja syödään jouluruokia. Päivälepo on vaikeampi rasti, kun pienillä on jännitykseltään vaikea nukahtaa. Itselleni on mukavaa, kun saan viettää erilaisen työpäivän, jonka aikana pääsen lähelle lapsia. Kerran vuodessa -kokemus!

Aatto 3.jpg

Tommi Korjonen
Neve, Suosiolan voimalaitos
Operaattori


1. Tulen jouluaattona yövuoroon eli työvuoroni alkaa klo 19 ja loppuu aamuseitsemältä. Työtehtäväni on seurata voimalaitoksen valvomossa prosessia ja muun muassa ottaa yöllä polttoainenäytteet. Huolehdimme siis kaupungin lämmityksestä eli teemme sähköä ja kaukolämpöä kaikkiin joulua viettäviin koteihin.
2. Olen tehnyt useita joulun työvuoroja jo aiemmalla työurallani paperitehtaalla. Täällä Suosiolassa olen ollut kerran aiemmin aaton töissä. Tunnelma on toivon mukaan tänäkin jouluna rauhallinen. Työnantaja tarjoaa meille illan aikana jouluaterian kinkkuineen, laatikkoineen ja rosolleineen. Kaikki saavat myös toivoa itselleen mieluisia herkkuja,  itse toivoin suklaata. Kotona joulua viettävät 12- ja 15-vuotiaat lapset, joten meillä pukki käy tänä vuonna ennen työvuoroni alkua. Vain joulusauna jää minulta väliin. Joulun työvuoro ei harmita yhtään - ensi vuonna aatto on taas vapaa. Vuorolistan mukaan mennään.
3. Joulufiilistä on luotu joulukoristeilla, sähkövaloilla ja -kynttilöillä. Ja kaupunkilaiset saavat työmme ansiosta lämpimän joulun! Siitä tulee joulumieli.

Aatto 2.jpg

Pulkamontiellä työkavereina työskelevät Sari Rantahalvari (vas.) ja Katariina Köngäs odottavat jouluaaton työvuoroa hyvillä mielin. 
 
Sari Rantahalvari
Sairaanhoitaja
Tehosa (kotisairaala ja kotiutustiimi)


1. Koko joulunajan kalenteri on täyttynyt sekä aamu- että iltavuoroista. Aattona olen aamuvuorossa klo 7-15 kotisairaalahoidon puolella eli käyn asiakkaiden kotona. Moni heistä on saattohoidossa tai saa parantumattomaan sairauteensa oireiden mukaista hoitoa. Siis yleensä hoitoon kuuluvat suonensisäiset eli lihakseen tai ihon alle annosteltavat lääkkeet.
2. Me olemme joka toisen joulun töissä ja joka toisen vapaalla. Itselleni on erittäin arvokasta olla juuri jouluna töissä. Tunnen, että en tee töitä ainoastaan palkan takia. Jouluaattoyö töissä on aina todella erityinen.
3. Monessa kodissa vietetään saattohoidossa olevan potilaan viimeistä joulua. Omaiset ovat paikalla, tunnelma on käsinkosketeltava. Suru ei ole päällimmäinen tunne, vaan rauha, rakkaus ja kiitollisuus yhdessäolosta. 

Katariina Köngäs
Sairaanhoitaja
Tehosa (kotisairaala ja kotiutustiimi)


1. Aamu- ja iltavuoroja on koko joulun ajan. Aattona työskentelen klo 7-15 kotiutustiimissä. Käyn auttamassa asiakkaita kotona, johon he ovat kotiutuneet hiljattain päivystyspoliklinikalta tai osastoilta. Autan siis potilasta kotiutumaan turvallisesti ja sujuvasti.
2. Vuorotteluperiaatteen mukaisesti vapaata on joka toinen vuosi. Yllättävän paljon meidän alaltamme löytyy myös vapaaehtoisia joulunpyhien työvuoroihin. Tämä koetaan hyvin tärkeänä, merkityksellisenä työnä. Lapset odottavat kyllä, kun äiti tulee iltapäivällä töistä joulunviettoon!
3. Rauhallinen, lämmin tunnelma luodaan kotikäynneillä antamalla aikaa. Voimme olla korona-aikana ainoat ikäihmisen luona joulun aikana vierailevat. Asiakkaan toiveen mukaan soitetaan joulumusiikkia ja vaikka lauletaan.

Aatto 4.jpg

Mirja Mäki-Hirvelä
Lähihoitaja
Rovaniemen kaupungin kotihoito, Ounas-Saaren tiimi


1. Tänä jouluna teen töitä 24.-26.12. aamuvuoroissa klo 7-15. Vierailen minulle jo ennestään tuttujen ikäihmisten kodeissa, joissa muun muassa lämmitän ruokaa ja annostelen lääkkeet. Tehtävät ovat monipuolisia asiakkaasta riippuen.
2. Olen jo kolmatta vuotta töissä jouluna. Olen tykännyt todella paljon. Kaikilla on rauhallinen joulufiilis ja levollinen mieli. Jouluna saamme myös antaa ikäihmisille enemmän aikaa. Itse kyllä ehdin omaa jouluani viettämään koko loppupäivän eli töissä olo ei todellakaan harmita.
3. Luemme joulukortteja, kuuntelemme radiosta joulumusiikkia ja katsomme jouluohjelmia televisiosta. Lämmittelemme jouluruokia ja muistelemme menneitä jouluja ja parhaita joulumuistoja. Usein myös herkistymme yhdessä. Työpäivä on täynnä hyvää mieltä ja ihania hetkiä!

Jaa sivu

Aiheeseen liittyviä uutisia