Uusia kasvoja kaupungissa: Jan Palo haluaa olla yrittäjien apuna muuttuvassa maailmassa

Julkaistu 25.11.2020 9:04

Rovaseudun Markkinakiinteistöt Oy on saanut jälleen uuden toimitusjohtajan Saara Saaren siirryttyä kaupungin talous- ja rahoitusjohtajaksi. Liike- ja toimistotiloja sekä teollisuushalleja yrityksille vuokraavaa yhtiötä johtaa nyt vahvan yrittäjätaustan omaava Jan Palo (47).

PaloJan1.jpg

Keskustelimme ensimmäisen kerran urallaan kuntapuolella työskentelevän Jan Palon kanssa tulevaisuuden toimitilaratkaisuista sekä siitä, kuinka valmiita Rovaniemellä ollaan korona-aikana vakiintuviin, joustavimpiin etätyöratkaisuihin ja tulevaisuuden muuttuvaan maailmaan.

10 kysymystä

1. Aiempi urasi ja koulutustaustasi

Olen toiminut yli 20 vuotta yrittäjänä perheyrityksessä, mutta oppia ja näkemystä olen hakenut myös maailmalta töitä tehden sekä opiskellen USA:ssa ja Ruotsissa. Viimeiset 15 vuotta olen toiminut niin osakkaana kuin hallituksen jäsenenä monessa eri yrityksessä. Eli yritysmaailman kokemus on vahva, vaikka aiempaa kokemusta kuntapuolelta ei minulla olekaan.

2. Miksi juuri kiinteistöalalle?

Ala kiinnostaa, sillä olen itse ollut mukana yrittäjänä niin kiinteistökehittämisessä kuin -sijoittamisessakin. Rovaseudun Markkinakiinteistöissä erityisen mielenkiintoista on kaupungin omistamien kiinteistöjen monimuotoisuus. On teollisuushalleja, toimitiloja ja kouluja. Mielenkiintoinen, monipuolinen tehtävä!

3. Miten hyvin tunnet yrittäjän arjen kipupisteet? Miten voisit olla auttamassa rovaniemeläisiä yrityksiä?

Tunnen varsin hyvin mitä yrittäjänä voi joutua kokemaan. Osaan katsoa asioita yrittäjän näkökulmasta ja minulla on myös hyvät kontaktit seudulla, sillä työhistoriaani kuuluu toimiminen Lapin Kauppakamarin verkostoissa. Rovaseudun Markkinakiinteistöjen tärkein tehtävä on edesauttaa ja helpottaa yrittäjän toimintaa Rovaniemellä. Itse olen näin alussa pyrkinyt tapaamaan mahdollisimman paljon vuokralaisia sekä yhteistyökumppaneita - myös kasvotusten, turvavälit huomioiden. Haluan päästä perille yrittäjien tilanteesta.

4. Mitä uutta ja edistyksellistä voitte tarjota yrittäjille toimitilojen ohella?

Olen yrittänyt siirtyä enemmän kumppanuutta ja toimitilojen kehittämistä kohti. Emme voi nyt jäädä kiinni kiinteisiin tilaratkaisuihin vaan meillä pitäisi olla enemmän RoiHubin tyyppisiä toimistohotelleja ja väliaikaisia työtiloja. Ne olisivat enemmänkin kehitysympäristöjä saman alan yrittäjille. Kun uusia toimitiloja rakennetaan, tulee niiden olla muokattavia, monimuotoisia ja tehokkaampia.

5. Nopean kierron kustannustehokkaat ja ketterät toimitilaratkaisut ovat etelässä jo tätä päivää. Miten aiotte vastata muuttuneeseen kysyntään Rovaniemellä?

Maailma on muuttunut koronan myötä, kun ihmiset ovat siirtyneet etätöihin. Tilatarpeet ovat nekin jo muuttuneet. Näihin tarpeisiin meidän tulee nyt vastata. Kannattaako tulevaisuudessa enää pitää kiinteitä toimistotiloja? Riittääkö työpaikaksi tila, johon tullaan ja katsotaan, mikä pöytä on vapaana?

6. Miten yhteistyö kaupungin muiden yksiköiden kanssa toimii ja miten sitä voisi kehittää?

Tärkeimpiin yhteistyökumppaneihimme kuuluu Business Rovaniemi. Meidän pitäisi kulkea käsi kädessä elinvoiman kehittäjien kanssa. Yhdessä voisimme pyrkiä hankkimaan lisää toimijoita kaupunkiin myös Rovaniemen ulkopuolelta. Kaupungin tilaliikelaitos on ensisijainen kumppani, kun haluttaa kehittää kaupungin omien tilojen entistä tehokkaampaa käyttöä. Etätyö vaan on vaikeuttanut tätä yhteistyötä, mutta se on varma, että paljon potentiaalia on käyttämättä.

7. Etätyö ja tilapäinen muutto Lappiin on havaittu houkuttelevaksi malliksi useille asiantuntijatyötä tekevällä? Millaisia ratkaisuja teillä on tarjota esimerkikisi helsinkiläiselle IT-osaajalle, joka haluaisi viettää "vaihtovuoden" Rovaniemellä?

RoiHub olisi etätyöntekijöille hyvä vaihtoehto, mutta tarjolla on myös vapaita toimistotiloja ja teollisuushalleja yrityskäyttöön. Mutta jos enemmänkin kysyntää tulee, niin ei ole poissuljettua tehdä toista, RoiHubia vastaavaa tilaratkaisua. Toinen ajatus voisi löytyä matkailualalta. Varmasti moni koronan tyhjentämä yritys voisi innostua etätyöläisten majoittamisesta. En tosin tiedä, onko Rovaniemeä markkinoitu tässä valossa.

8. Mitkä ovat alanne tulevaisuuden haasteet?

Haasteet ovat moninaiset. Ensinnäkin korona on tuonut ihan uudet epävarmuustekijät, jotka koskevat kaikkia toimialoja. Vielä Rovaniemellä ei kuitenkaan ole näkynyt toimitilojen tyhjentymistä vaan on jopa tullut uusiakin vuokralaisia. Aika näyttää, millaisten haasteiden kanssa vielä tullaan painimaan.

9. Omalla työpöydälläsi juuri nyt?

Kaikkea - ihan kaikkea! Ja osittain ihan omasta halusta, koska haluan päästä ajan tasalle kaikesta. On vuokrasopimuksia, yhteistyösopimuksia, taloussuunnitelmia, strategioita. Pöytä ja kädet ovat täynnä.

10. Mikä Rovaniemellä on parasta omasta näkökulmastasi?

Tämä on mahdollisuuksien kaupunki. Kaikki työvälineet kehittymiseen ovat lähellä: yliopisto, teollisuus, matkailu. Rovaniemi on myös hyvän kokoinen kaupunki.

LUE LISÄÄ Rovaniemen Markkinakiinteistöistä tästä linkistä