Vaaranlammen koululla on viimeisen vuoden aikana sairauspoissaolot käytännössä puolittuneet lukuvuodesta 2022-23 lukuvuoteen 2023-24 verrattuna. Laskennallinen säästö kuluneiden 12 kuukauden ajalta on Aino Health Management Oy:n laskentamallin mukaan 78 750 euroa. Säästöjäkin merkittävämpi asia on kuitenkin se, että koulun työntekijät ovat olleet terveinä.
Vaaranlammen koulun sairauspoissaoloprosentti elokuun 2023 ja heinäkuun 2024 välisenä aikana on ollut 4,0 prosenttia, kun taas vertailuryhmässä sama prosentti oli 7,1 prosenttia. Työpäivinä tämä tarkoittaa sairauspoissaoloja 8,8 työpäivänä. Vertailuryhmässä poissaolojen määrä oli 14,8 työpäivää. Myös sairauspoissaolojen keskipituus oli Vaaranlammella lyhyempi.
- Iso merkitys on sillä, että meillä on nyt korostettu toimintakulttuurin ja työilmapiirin merkitystä, yhteisöllisyyttä, oman työn johtamista sekä yksittäisen työntekijän roolia hyvinvoivan työyhteisön rakentumisessa, Vaaranlammen koulun rehtori
Sami Oinas kertoo.
Työhyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä on Vaaranlammen henkilökunnan keskuudessa myös puhuttu aiempaa avoimemmin ja useammin. Samoin on nostettu esille työyhteisön jäsenten rooleja hyvinvoinnin rakentajina.
- Työhyvinvointi lähtee jokaisesta työntekijästä, joten kiitos hyvistä tuloksista kuuluu henkilökunnallemme, joka aktiivisesti tekee töitä hyvän työilmapiirin eteen. Meillä on huomattu käytännössä, että panostaminen todellakin kannattaa. Näistä positiivisista tuloksista voisi olla apua jatkossa myös esimerkiksi työajan suunnittelussa ja rahoituksessa, Oinas pohtii.
Vaaranlammella on kiinnitetty yhä enemmän huomiota myös psykososiaalisiin kuormitustekijöihin. Näitä kuormitustekijöitä ovat muun muassa työn sisältöön ja järjestelyihin sekä työyhteisön sosiaaliseen toimivuuteen liittyvät asiat, jotka voivat aiheuttaa työntekijälle haitallista kuormitusta.
- Kuormitusta on mahdollista ehkäistä ennakoimalla ja suunnittelemalla. Lisäksi toimivat pelisäännöt tekevät yhteistyön työpaikalla sujuvaksi. Yhteenkuuluvuus rakentuu toisia kunnioittavan ilmapiirin ja toimintakulttuurin ympärille. Se auttaa kaikkia jaksamaan ja palautumaan paremmin.
Tiesitkö?
- Keva myöntää työelämän kehittämisrahaa, jolla edistetään kunta-alan työelämän kehittämistoimintaa.
- Rahalla tuetaan innovatiivisia ja vaikuttavia hankkeita, joilla vahvistetaan strategista työkykyjohtamista,ennaltaehkäistään työkyvyttömyys riskiä sekä edistetään tuloksellisuutta ja uudistumista työpaikoilla. Tavoitteena on työkyvyttömyysriskin vähentäminen.
- Rovaniemen kaupungille rahaa myönnettiin vuodeksi 2023 36 000 euroa ja hankkeen nimi oli "Sairauspoissaoloista ennakoivaan työkykyjohtamiseen".
- Hankkeen aikana järjestettiin Rovaniemellä kehittämistyöpajoja, joihin osallistui 11 ison yksikön esihenkilöt, HR, työsuojelu sekä Lappica. Työpajoissa kehitettiin uusia toimintamalleja erityisesti mielenterveyssyistä johtuvien poissaolojen varhaisempaan havainnointiin sekä puuttumisen.