Valtakunnalliset kotiseutupäivät juhlitaan Rovaniemellä syksyllä 2022 - Päiviä vietetään teemalla “Mistä sie olet pois – Gos don leat eret?”

Julkaistu 10.5.2022 7:30

Valtakunnalliset kotiseutupäivät järjestetään 9.–11. syyskuuta 2022 Rovaniemellä. Tapahtuma jatkuu perjantaista sunnuntaihin, jolloin koko kaupunki juhlii juuriaan, kulttuuriaan, historiaansa ja asukkaitaan. Viikonlopun tunnelmaa värittää sekin, että Kotiseutupäiviä vietetään osana tapahtumien täyteistä Rovaniemi-viikkoa Sadonkorjuumarkkinoineen ja Sahanperän Savottoineen.

Rovaniemellä kohtaa perinteinen ja tämän päivän kulttuuri.jpg
Rovaniemellä kohtaavat perinteinen ja tämän päivän kulttuuri. Viikonloppu on täynnä mielenkiintoisia tapahtumia.

Valtakunnalliset kotiseutupäivät on maamme suurin kotiseututapahtuma, joka on järjestetty joka vuosi aina vuodesta 1949 lähtien. Rovaniemellä päivien teemaksi on valittu juuret ja kotiseutuidentiteetti. Tapahtuman slogan “Mistä sie olet pois?” on sananmukainen käännös saamen kielestä “Gos don leat eret?”.

Kotiseutupäivien tapahtumia järjestetään sekä Rovaniemen keskustassa että ympäröivissä kylissä. Ohjelmassa on asiantuntijaseminaareja, ajankohtaisia keskustelukammareita, konsertteja, folklorefestivaalia, kiinnostavia retkiä paikallisten persoonallisuuksien opastamina sekä gaalailtaa huippuesiintyjineen. Kaikki ne avaavat Rovaniemen identiteettiä pintaa syvemmältä.

Ilkka Arola - promokuva 1 2x3.jpg
Mielenkiintoinen klubi- ja retkitarjonta vie muun muassa bussiretkelle Jaakko Laitisen nuoruuden maisemiin Sivutielle sekä Tommi Liimatan Rolloon.  

Rovaniemen kotiseutupäivien suojelija, Arktisen keskuksen johtaja Johanna Ikävalko on erityisen iloinen saadessaan toivottaa kotiseutupäivien vieraat Rovaniemelle. Hän näkee tapahtuman ennen kaikkea mahdollisuutena kaupungille tulla nähdyksi uudessa valossa ja sen kotiseutukulttuurin ja -perinteiden monimuotoisuudessaan.

- Toivon – ja uskonkin – että Rovaniemi tulee tapahtuman kautta vahvistamaan ja monipuolistamaan kansallista profiiliaan. Tälle on todellinen tarve, Ikävalko uskoo.

Tapahtuman teemaa ”Mistä sie olet pois?” Ikävalko pitää viehättävänä kysymyksenä, joka laittaa vastaajan pakostakin pohtimaan omia juuriaan, peilaamaan identiteettiään ympäröivien ihmisten identiteettiin sekä kasvuympäristönsä vaikutusta itseen. Vieras voi pysähtyä hetkeksi miettimään ”Mistä minä oikeastaan tulen” ja erityisesti ”Mitä toin Rovaniemelle tullessani?”.

Tutustu ohjelmatietoihin, retkiin ja muihin tapahtumiin osoitteessa:
www.rovaniemi.fi/kotiseutupaivat

FB_Kansikuva_Kotiseutupaivat2022 (1) (1).jpg

Suosittelemme lämpimästi kattavan Kotiseutupäivien paketin hankintaa!

Kotiseutupäivien osallistumispaketti 120€ sisältää:

  • perjantain 9.9. klo 15 ”Mieleni maisemissa” -seminaarin ja seminaarikahvit Korundissa
  • valitut keskustelukammarit perjantaina 9.9. Korundissa ja 10.9. lauantaina Arktikumissa
  • avajaiset Arktikumissa perjantaina 9.9. klo 18
  • lipun perjantai-illan 9.9. Siepakoiden ”Tumman laineen rannat - Hukutettujen kylien tarina” -tanssiteoksen ensiesitykseen Korundissa klo 20
  • maittava buffet-lounas Arktikumissa lauantaina 10.9. klo 11–13
  • lipun lauantai-illan juhlagaalaan Lappia-talolla klo 19. Gaalalipun hintaan sisältyy illallinen ja esitykset, alkoholijuomat omakustanteisia päivien kassin rekisteröitymisen yhteydessä

Gaalaan aletaan myydä lippuja erikseen 1.8.2022. jälkeen, mikäli tilaisuuteen on vielä vapaita paikkoja. Gaalalipun hinta erikseen ostettuna on 80 €. Hinta sisältää juhlavan buffet-illallisen alkoholittomine ruokajuomineen sekä tasokasta kulttuuriohjelmaa.

OSTA OSALLISTUMISPAKETTI 120€

Jaa sivu