Viikonloppuna Rovaniemellä havaittu öljyvuoto on tukittu ja leviäminen estetty – viranomaiset jatkavat selvityksiä

Julkaistu 1.4.2024 18:05

Sunnuntaina 31.3.2024 Rovaniemellä havaitun öljyvahingon vuotopaikka on viranomaisten tiedossa ja vuoto on tukittu. Viranomaiset jatkavat yhteistyössä Neven kanssa vahingon selvittämistä ja torjuntaa. Maastossa tehdään öljyntorjuntatoimenpiteitä lisävahinkojen estämiseksi.

Veitikanojassa viikonloppuna havaittu öljy on lähtöisin Neven Suosiolan voimalaitoksen öljysäiliöstä. Vuotokohta paikannettiin ja tukittiin sunnuntai-iltana. 

Vahinkoon liittyviä riskejä ihmisten terveydelle, kuten esimerkiksi vaikutusta talousveden laatuun, ei ole havaittu. Hanavettä voi käyttää normaalisti juomavetenä. Veitikanojan alueella liikkuvat saattavat havaita polttoaineenhajua. Veitikanojan välittömässä läheisyydessä liikkumista kannattaa välttää lemmikkien kanssa, sillä ne saattavat likaantua öljyntahrimasta lumesta ja vedestä. 

Lapin pelastuslaitos sai ilmoituksen öljyvahingosta 31.3.2024 iltapäivällä. Pelastuslaitos esti öljyn leviämisen laajemmin vesistöön. Pelastuslaitos on eristänyt alueen öljynimeytys- ja öljyntorjuntapuomeilla, joilla estetään vahingon leviäminen Harjulampeen ja Kemijokeen. 

Viranomaiset yhdessä Neven kanssa jatkavat vuotoon liittyviä tarkempia selvityksiä.