Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti, että Linkkari alkaa liikennöidä matkailusesonkina keskustan ja lentokentän välillä - myös paikallisbussien lippuhintoja päätettiin alentaa neljäksi kuukaudeksi

Julkaistu 22.11.2022 17:30

Rovaniemen kaupungin yhdyskuntasuunnittelun lautakunta päätti kokouksessaan tiistaina 22.11.2022 hyväksyä yhdyskuntatekniikan esityksen joukkoliikenteen asiakashintojen laskemisesta Rovaniemellä ensi vuoden tammikuusta huhtikuuhun. Myös toinen paikallisliikennettä koskeva uudistus hyväksyttiin: matkailusesonkina Linkkari ajaa myös keskustan ja lentokentän välillä.

roi-bussi-talvi_V4A1003-26072018.jpg
Linkkarille odotetaan vilkasta talvikautta edullisempien lippuhintojen ja uuden lentokenttäreitin ansiosta.
Linkkarin hintojen kevätkauden alennuksen taustalla on se, että koko Suomessa henkilökuljetuspalvelut vapautetaan väliaikaisesti arvonlisäverosta 1.1.-30.4.2023 väliseksi ajaksi. Tavoitteena alv:n vapauttamisessa on kotitalouksien ostovoiman parantaminen.

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyi esityksen eli Linkkarin bussilippujen hintoja lasketaan nykyisiin hintoihin sisältyvän arvonlisäveron verran vuoden ensimmäisen kolmanneksen ajaksi. Nykyisellään hintoihin sisältyy 10 prosentin arvonlisävero, joten bussilippujen hinta on vuoden alusta vajaat 10 prosenttia halvempi kuin nyt.

Asiakashintojen alentaminen väliaikaisesti tukee lautakunnan mukaan kaupungin tavoitetta lisätä Rovaniemen kaupungin järjestämän joukkoliikenteen käyttöä vähentämättä kuitenkaan Linkkarin lipputuloja. Sen sijaan hinnanalennus voi lisätä tuloja, mikäli edullisempi lippuhinta kannustaa entistä useampaa siirtymään paikallislinjojen käyttäjäksi. Rovaniemen kaupungin yhtenä tavoitteena on kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä.


Paikallisbussilla lentokentälle - kysyntää tämän talven huippusesonkina on odotettavissa paljon

Yhdyskuntasuunnittelun lautakunta hyväksyi myös sen, että keskustan ja lentokentän välille perustetaan kokeiluna paikallisliikenteen linja ajalle 5.12.2022 – 28.2.2023. Linkkari alkaa liikennöidä reitillä kokeilun ajan joka päivä 30-40 minuutin vuorovälillä noin klo 8–20.

Vaikka markkinaehtoista liikennettäkin lentokentälle on jo syntynyt alkaneelle matkailusesongille, on lautakunnan mukaan lentokentälle suuntautuvan joukkoliikenteen tarjontaa tarpeen lisätä. Tähän vaikuttaa se, että lentovuoroja on aikaisempaa enemmän talven 2022-2023 matkailukauden aikana.

Lisääntyneiden kotimaan reittilentojen ohella on Rovaniemeltä tulevana talvisesonkina historiallisen paljon reittilentoja eri puolille Eurooppaa. Euroopan lentoja kymmeneen eri kaupunkiin operoi kuusi eri lentoyhtiötä loka-marraskuun vaihteesta maaliskuun lopulle saakka. Lentojen kiivain sesonki alkaa marraskuun puolivälin jälkeen ja lentoja on useita päivittäin.

Linjan 11 Keskusta-Lentoasema Aikataulu


Jaa sivu