Ympäristölautakunta käsittelee asuntojen lyhytvuokrauksen ohjetta

Julkaistu 7.12.2023 13:04

Ohjeen tarkoituksena on selventää vastuita asuntojen lyhytvuokrauksessa Rovaniemellä.

Rovaniemen kaupungin ympäristölautakunta kokoontuu keskiviikkona 13.12. Lautakunta käsittelee muun muassa kaupungin ohjetta asuntojen lyhytvuokraukseen. 

Ohjeen tarkoituksena on selventää vastuita asuntojen lyhytvuokrauksessa Rovaniemellä. Lyhytvuokrauksella tarkoitetaan esimerkiksi Airbnb-tyylistä vuokrausta. Ohje antaa myös käytännön vinkkejä siihen, miten ongelmatilanteita voi välttää ja miten niihin voi puuttua. 

Lyhytvuokraus on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa, ja asukkaat ovat vaatineet Rovaniemen kaupunkia laatimaan sääntöjä lyhytvuokraukseen ja puuttumaan epäkohtiin. Nykyisen lain nojalla kunnilla on kuitenkin rajoitetut mahdollisuudet puuttua lyhytvuokrausta koskevaan toimintaan. 


Toistuva asunnon lyhytvuokraus voi vaatia luvan


Lautakunnan käsittelyyn tuleva ohje lähtee siitä, että toistuva lyhytvuokraus voi rinnastua majoitustoimintaan ja vaatia luvan. Satunnainen oman asunnon lyhytvuokraus taas on lähtökohtaisesti sallittua.

Lyhytvuokrauksen sallittavuus riippuu siis siitä, onko vuokraus satunnaista vai niin toistuvaa, että kyse on majoitustoiminnan luonteisesta toiminnasta. 

Asuntoa vuokraavan on myös huomioitava, että nykyisen maankäyttö- ja rakennuslain mukaan toistuva matkailijoiden majoittaminen asunnossa ei ole lähtökohtaisesti sallittua, jos asunnon käyttötarkoitus on asuminen. Toistuva majoittaminen vaatii, että asunto on luvitettu majoitustilaksi. Asunnon käyttötarkoitus käy ilmi rakennusluvasta ja asemakaavasta.

Kokouksen esityslista on nyt julkaistu ja se löytyy kaupungin verkkosivuilta (linkki alla).